Kennisvouchers
Binnen het huidige RKJ-programma zijn verschillende organisaties en gemeenten aan de slag gegaan met de kennis die is opgedaan binnen het voorlopende programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015-2020). Door gebruik te maken van kennisvouchers van ZonMw hebben zij deze kennis kunnen benutten binnen hun eigen werkpraktijk.

Wat hebben de kennisvoucherprojecten opgeleverd?
De kennisvoucherprojecten hebben mooie resultaten opgeleverd. Verschillende thema’s en methodieken zijn in de praktijk besproken en/of toegepast. Nieuwe connecties en samenwerkingsverbanden zijn ontstaan tussen de werkplaatsen en uiteenlopende organisaties. En bovenal zijn jongeren (en hun ouders) geholpen. Zo zegt een jongere over het gebruik van de tool en training Mijn Pad: ‘Ieder mens heeft een droom. ‘Mijn Pad’ is een kleine push om die droom na te jagen.’

Benieuwd wat er uit de projecten is voortgekomen? Kijk dan op de projectenpagina van de Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015-2020) en lees de interviews van organisaties die hun ervaringen deelden.

Totstandkoming kennisvouchers
Het programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015-2020) heeft waardevolle resultaten en producten opgeleverd die de jeugdsector ondersteunen bij het veranderen en verbeteren. Om te stimuleren dat deze ook op andere plekken terechtkomt én gebruikt wordt, stelde ZonMw in 2020-2021 laagdrempelige kennisvouchers van maximaal €10.000 euro beschikbaar. Waarmee organisaties de ontwikkelde kennis van een werkplaats in de eigen werkpraktijk konden benutten. Bijvoorbeeld door het implementeren van een beproefde methodiek of door scholing rondom een thema.

Kennisetalage
Voor de aanvraag van een kennisvoucher was aanbod beschikbaar uit de kennisetalage, deze vind je onderaan de pagina. De 15 kennisproducten in de kennisetalage richten zich op thema’s als eigen regie, eenzaamheid, armoede, diversiteitsgevoelig werken en kwetsbare jongeren. De vorm van het aanbod is divers en bestaat onder andere uit methodieken, workshops, scholingstrajecten en tools. In totaal zijn er 26 kennisvouchers toegekend. Voor bijna elk kennisproduct uit de kennisetalage is een kennisvoucher toegewezen.

Zelf aan de slag
Inmiddels kun je geen kennisvoucher meer aanvragen. Wil je binnen jouw organisatie of gemeente alsnog aan de slag met 1 van de producten uit de kennisetalage? Neem dan contact op met de desbetreffende werkplaats. Contactgegevens vind je door te klikken op de foto’s in de kennisetalage.