Kennisvoucher
Datum publicatie: 28 oktober 2020

Masterclass: Versterken schoolbegeleiding

Binnen het programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015-2020)is een schat aan kennis opgedaan. Kennis die nu ook door verschillende organisaties en gemeenten benut kan worden in de eigen werkpraktijk. Lees hier meer over de masterclass: Versterken schoolbegeleiding.

Wat is het?
Hoe kunnen we jongeren met psychische en cognitieve problemen in het voortgezet onderwijs succesvol ondersteunen? In deze interactieve workshop/webinar staat deze vraag centraal. In de eerste bijeenkomst leren professionals hoe zij problemen bij leerlingen sneller herkennen en welke methoden en strategieën zij ter ondersteuning kunnen inzetten. De ervaringen van jongeren en professionals en wetenschappelijke inzichten zijn hier leidend in. In de tweede bijeenkomst is veel ruimte voor het delen van praktijkervaringen en knelpunten. Het is mogelijk om de workshop aan te passen aan de wensen van de organisatie. Een in-company-training behoort tevens tot de mogelijkheden. De workshop wordt gegeven door Lindy Beukema, Andrea de Winter, Franca Hiddink en Joke Nauw. Er is ruimte voor 6 tot 20 deelnemers en de belasting is 8 uur.

Wat levert het op?
De workshop levert inzicht op in kwetsbare jongeren op het voortgezet onderwijs en passende ondersteuning. Professionals vergroten hun gedragsrepertoire en leren methodisch te handelen bij jongeren met psychische of cognitieve problemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode Begeleid Leren. Eerdere deelnemers hebben de volgende ervaringen gedeeld:

– “Door de methode heb ik meer vertrouwen en houvast kregen in de begeleiding”;

– “De methode zorgt ervoor dat ik sneller kan handelen, omdat je samen sneller de zaken kunt benoemen.”

Voor wie is het?
De workshop is voor meerdere doelgroepen geschikt. Te denken valt aan professionals uit de onderwijssector (voortgezet onderwijs), public health sector, en andere professionals die met jongeren werken.

Hoe kan je hier zelf mee aan de slag?
Heeft u toch interesse in dit product? De werkplaats staat ervoor open nieuwe samenwerkingen te verkennen buiten de ZonMw-subsidie om. Neem contact op met Lindy Beukema via l.beukema@umcg.nl. Of bekijk hieronder alvast het filmpje over de Begeleid Leren methodiek.