Archief Rss - Werkplaatsen Jeugd

Archieven: Rss

De implementatietool: meer dan 100 strategieën om een innovatie goed in te voeren

16 april 2024

Effectieve innovaties (richtlijnen, interventies, programma’s) in de zorg voor Jeugd worden niet altijd benut of toegepast zoals bedoeld. Hierdoor kan de daadwerkelijke impact van een innovatie tegenvallen. Het is belangrijk om te begrijpen welke cruciale factoren bevorderend of belemmerend zijn voor het gebruik van de innovatie. En welke implementatiestrategieën passend zijn voor een succesvolle invoering of uitvoering van een innovatie. Met de MIDI (MeetInstrument Determinanten van Innovaties) was er al een instrument om determinanten van de invoering systematisch in kaart te brengen. De MIDI is een gevalideerde methode en beschrijft 29 determinanten onderverdeeld in vier categorieën. Determinanten die betrekking hebben op:

1) de innovatie,
2) de uitvoerder,
3) de organisatie en
4) de sociaal politieke context.

Tot nu toe was er echter nog geen overzicht beschikbaar van relevante implementatiestrategieën die gelinkt zijn aan deze determinanten. Hierdoor kon er geen onderbouwde keuze gemaakt worden voor in te zetten implementatiestrategieën die op cruciale determinanten aangrijpen.

Implementatietool
In samenwerking met LUMC Public Health & Primary Care heeft TNO Child Health onderzoek verricht naar implementatiestrategieën voor innovaties in de jeugdzorg. Een dynamische implementatietool is ontwikkeld met meer dan 100 strategieën. Deze tool ondersteunt organisaties en interventieontwikkelaars bij het effectief invoeren van innovaties in de zorg voor jeugd. Per MIDI determinant is een koppeling gemaakt met de meest essentiële implementatiestrategieën .

Onderzoek: Totstandkoming van de implementatietool
De implementatietool is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en is ontwikkeld met input van 56 implementatie deskundigen middels Delphi onderzoek. Met het Delphi expert onderzoek is consensus bereikt over de meest relevante implementatiestrategieën.

Praktisch gebruik
Met meer dan 100 implementatiestrategieën biedt de tool een concrete ondersteuning voor het effectief implementeren van innovaties in de zorg voor jeugd. De implementatietool kan vrij gebruikt worden. Je kunt de tool hier hier vinden.

 

Bij gebruik kun je de volgende referentie hanteren:

Theunissen M., van Empelen P., & Fekkes M. (2022). De implementatietool: Meer dan 100 strategieën om een interventie of innovatie goed in te voeren. Leiden: TNO.

Heb je nog vragen?  Neem dan contact op met Meinou Theunissen (meinou.theunissen@tno.nl)

Het bericht De implementatietool: meer dan 100 strategieën om een innovatie goed in te voeren verscheen eerst op Werkplaats SAMEN. Lees verder

Save the date: Inspiratiebijeenkomst Integraal Werken

16 april 2024

Inspiratiebijeenkomst Integraal Werken: VERBINDING JEUGDHULP EN VOLWASSEN GGZ

Bij gezinnen die integrale hulp ontvangen spelen vaak psychische problemen bij zowel kinderen als ouders. Een goede samenwerking tussen jeugdhulp en volwassen-ggz is daarom essentieel. Maar, dit is in de praktijk soms nog best lastig; hoe doe je dit goed?

Tijdens de (online) inspiratiebijeenkomst van het Leernetwerk integraal werken staan we stil bij de verbinding tussen jeugdhulp en volwassen ggz. Anne Steenbakkers van de Haagse Hogeschool neemt ons mee in de resultaten van een onderzoek hiernaar en deelt aanbevelingen uit dit onderzoek. Daarnaast vertellen o.a. Rianne Jansen en Rianne Wassink- de Stigter van Youz, onderdeel van Parnassia Groep, over het praktijkvoorbeeld ‘Gezin in Beeld’, een samenwerking tussen het 0-6 team van Youz Zoetermeer, de volwassen-ggz van Parnassia Groep Zoetermeer en Ipse de Bruggen (Kind en Jeugd en WMO Maatwerk).

Dus, wil jij meer weten over:

  • Wat werkt goed en wat werkt minder goed in de samenwerking tussen jeugdhulp en volwassen ggz?
  • De aanbevelingen voor zorgverzekeraars, gemeenten, jeugdhulp- en ggz-organisaties en jeugdhulp- en ggz professionals om tot een goede verbinding tussen jeugdhulp en volwassen ggz te komen?
  • Goede voorbeelden uit de praktijk over de samenwerking tussen jeugdhulp en volwassen ggz?

Sluit dan aan bij de inspiratiebijeenkomst, je bent van harte welkom!

Praktische informatie

Het bericht Save the date: Inspiratiebijeenkomst Integraal Werken verscheen eerst op Werkplaats SAMEN. Lees verder

Save the date: Jaarconferentie 2024 | SAMEN VERDER

16 april 2024

Op 27 juni 2024 organiseren we voor de 14de keer de jaarconferentie van Werkplaats SAMEN. De projectperiode van Werkplaats SAMEN 2020-2024 ronden we af maar tegelijkertijd blijft Werkplaats SAMEN ook na deze periode onverminderd toegewijd aan het bevorderen van het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van de jeugd in de regio’s Midden-Holland, Haaglanden en Holland-Rijnland.

Tijdens de jaarconferentie blikken we terug op de afgelopen 4 jaar. We geven een overzicht van de opbrengsten, staan stil bij wat ervoor nodig was om daartoe te komen en maken de balans op met betrekking tot de impact die we hebben gegenereerd. Ook kijken we samen vooruit naar de vraagstukken en opgaven die nog voor ons liggen. Wil je hier ook bij zijn? Zet dan alvast onderstaande in de agenda:

🗓  Datum: donderdag 27 juni 2024
🕒 Tijd: 09.30 – 14.00 uur
📍 Locatie: De Haagse Hogeschool

📝 Het definitieve programma en mogelijkheid tot inschrijving maken we binnenkort bekend via de website.

🤝 𝐒𝐀𝐌𝐄𝐍 komen we 𝐕𝐄𝐑𝐃𝐄𝐑, jij bent er toch ook bij?

Het bericht Save the date: Jaarconferentie 2024 | SAMEN VERDER verscheen eerst op Werkplaats SAMEN. Lees verder

11 april 2024

11 april 2024
 

Filteropties

Werkplaatsen

Thema's