Datum publicatie: 29 juni 2021

Parel voor Koplopers: participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid

Wat zijn de voorwaarden voor een inclusieve samenleving waarin iedereen van betekenis is? Koplopers, een sprankelend team van ervaringsdeskundige jongeren, boog zich over deze vraag. In meer dan 100 ontmoetingen inspireerde het team bestuurders, docenten, zorgprofessionals en andere jongeren om een inclusievere manier van werken na te streven. Op 24 juni – tijdens de talkshow Beweging in Kwetsbaarheid – bekroonde Prinses Laurentien namens ZonMw het project met een Parel.

Drempels verlagen
Psychisch kwetsbare jongeren vallen eerder uit in het onderwijs en ervaren vaak obstakels in hun zoektocht naar werk. Binnen het project Koplopers gingen jongeren op zoek naar wat nodig is voor een inclusieve samenleving waaraan zij en andere jongeren met een psychische kwetsbaarheid  ongehinderd kunnen deelnemen. Hiervoor gingen zij het gesprek aan met professionals en leeftijdsgenoten door heel Nederland. Doel van deze ontmoetingen: wederzijdse vooroordelen bespreekbaar maken en gezamenlijk tot actie komen om de drempels voor psychisch kwetsbare jongeren in het onderwijs, het welzijn en op de arbeidsmarkt te verlagen.

Jongeren aan het roer
De kennis en participatie van ervaringsdeskundigen is onmisbaar in onderzoek naar psychische kwetsbaarheid en een voorwaarde voor maatschappelijke verandering. Toch kan echt gelijkwaardig samenwerken een uitdaging zijn; het vraagt veel creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. In Koplopers ging het projectteam de uitdaging aan. Jongeren stonden aan het roer en hun ervaringen en ideeën bepaalden de koers. Zij bedachten de onderzoeksvragen, hielden interviews, gaven presentaties en werkten aan de eindproducten, zoals het magazine Kwetsbaarheid is kracht. Hierin werden ze begeleid door projectleider Szabinka Dudevszky en haar collega’s van Hogeschool Rotterdam en Inholland.

Zelf aan de slag?
De betrokken hogescholen zetten het gesprek over kwetsbaarheid en participatie voort. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van het vak Student’s Voice, waarin studenten een cursus in inclusief lesgeven ontwikkelen voor hogeschooldocenten. Wil jij als onderzoeker, beleidsmaker, bestuurder of jeugdprofessional ook een participatief actieonderzoek opzetten met jongeren en/of in gesprek over kwetsbaarheid en inclusiviteit? Koplopers biedt een workshop aan, die organisaties via de kennisvoucherregeling van ZonMw kunnen aanvragen.

Meer weten?
Koplopers is een project van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, kenniswerkplaats ST-RAW en Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. Bekijk de Parelpagina van Koplopers op zonmw.nl om meer te lezen over het project, publicaties te bekijken en het animatiefilmpje te zien. Deze video is geheel in de traditie van Koplopers tot stand gekomen: het verhaal, de tekst en de muziek zijn bedacht en gespeeld door de Koplopersjongeren Michael de Man, Rosan van der Zee, Thaisja Suart en Tim Knoote.