AWJ Inside-Out (Nijmegen & Centraal-Gelderland)

Op welke manier kunnen kinderen en jongeren zo thuis mogelijk opgroeien? De Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out zoekt naar een antwoord op deze vraag. Met als doel: het verbeteren van het leven van kinderen en jongeren die tijdelijk of langdurig niet meer thuis kunnen wonen. De werkplaats richt zich hierbij op jongeren in de regio Nijmegen en de regio Centraal Gelderland.

Projecten

  1. Zo thuis mogelijk: Verdiepende inzichten in pleegzorg, gezinshuizen, en flexibel verblijf als alternatief voor residentieel verblijf
  2. Normalisatie: Effectief, efficiënt en contextgericht inzetten op het verkorten van residentiële verblijfsduur
  3. VIMP: Samen leren van de implementatie van ervaringswerkers in de JeugdzorgPlus en jeugd-GGZ

Hoe staat de Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out ervoor?
In 2022 en 2023 zijn 4 promotietrajecten afgerond. 3 trajecten zijn in uitvoering. Daarnaast lopen er diverse andere praktijkonderzoeken. In 2023 gaat de werkplaats opnieuw kijken naar haar visie, rol binnen het dynamische jeugdveld en thema’s. Om daarmee in te spelen op de ontwikkelingen en betrokken partijen in het jeugdveld.

Project 1: Zo thuis mogelijk – Verdiepende inzichten in pleegzorg, gezinshuizen, en flexibel verblijf als alternatief voor residentieel verblijf
10 jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen worden nu ruim een jaar gevolgd. Hierbij interviewen hulpverleners van Entrealindenhout regelmatig jongeren, ouders en pleegouders. Om zo het verloop van hun plaatsing te volgen. Daarnaast is van 60 jongeren een dossieranalyse uitgevoerd. Deze brengen de problematiek en hulpverleningsgeschiedenis van jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen in kaart.

Project 2: Normalisatie – Effectief, efficiënt en contextgericht inzetten op het verkorten van residentiële verblijfsduur
Met een literatuurstudie is inzicht verkregen in de werkzaamheid van systemische interventies in combinatie met residentieel verblijf. Daarnaast zijn dossiers bestudeerd van 100 jongeren van Pluryn, Pactum en Entrealindenhout. Sinds maart 2023 is het project overgenomen door Praktikon. De komende tijd ligt de focus op het afronden van de dossieranalyse en het opzetten van casestudies.

VIMP: Samen leren van de implementatie van ervaringswerkers in de JeugdzorgPlus en jeugd-GGZ
Suïcidale jongeren belanden vaak op de gesloten afdeling van de Jeugdzorg en jeugdGGZ. Medewerkers voelen zich vaak handelingsverlegen, leidend tot een beheersmatige aanpak. Een n=1 onderzoek van de Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out laat zien dat de inzet van ervaringswerkers een goed alternatief kan zijn bij de behandeling van chronisch suïcidale jongeren. Met deze VIMP wil de werkplaats daarom de n=1 uitbreiden en implementeren op andere locaties en bij meer chronisch suïcidale jongeren. Lees hier meer informatie over het project.

 

  Doel & aanpak

* De werkplaats wil het leven van uithuisgeplaatste kinderen en jongeren in Nijmegen en Centraal Gelderland in kaart brengen en zo mogelijk verbeteren. Dat gebeurt door de voor- en nadelen van alternatieve vormen van uithuisplaatsing op een rij te zetten.

* De werkplaats wil dat kinderen en jongeren korter in een residentiële instelling verblijven. In één van de projecten wordt uitgezocht wat hiervoor nodig is.

* Overkoepelend wil de werkplaats: betere zorg voor jeugdigen door middel van een integratieve aanpak van kennisvragen. De academische werkplaats wil samen met gemeenten, jeugdhulpinstellingen en onderzoekers kennis ontwikkelen die helpt om uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdhulp.

“De missie van Inside-Out is de samenwerking tussen Onderwijs, Onderzoek, Praktijk en Beleid verbeteren. Zo verbetert ook de zorg voor jongeren in de brede regio van Nijmegen”