Eindcongressen, symposia en een filmpremière: dit organiseren de werkplaatsen deze herfst
Nu het einde van het programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd in zicht komt, wordt duidelijk wat de opbrengsten zijn van vier jaar onderzoek doen, samenwerken en kennis uitwisselen. Dit najaar delen verschillende werkplaatsen graag hun resultaten met u. Zo organiseren Samen op School, de AWTJ Utrecht en de AWTJ Friesland een eindcongres. Ook gaat de film ‘De schaduwkanten van het ouderschap’ van C4Youth in première, zet het leernetwerk Rotterdam het thema ‘autonomieontwikkeling’ op de agenda en schetst de AW SAMEN een toekomstbeeld voor de zorg voor jeugd in 2040.
Eindcongres Samen op School
Na vier jaar intensief samenwerken, onderzoek doen en kennis vergaren, deelt de werkplaats Samen op School haar opbrengsten, bevindingen en inzichten met u op 9 oktober in Dronten. Gastsprekers zijn onder andere Paul Frissen, decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, Micha de Winter, hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en promovendi Jantien Gerdes en Sharon Stellaard. Kijk hier voor uitgebreide informatie over het programma en de mogelijkheid om u aan te melden.
Doorstartconferentie AWTJ Utrecht
Ook de AWTJ Utrecht deelt graag met u haar bevindingen en ervaringen die zij de afgelopen vier jaar heeft opgedaan. Tijdens de Doorstartconferentie op 17 oktober in Utrecht hoort u alles over de aanpak en resultaten van de projecten en de opbrengsten voor de jeugd en gezinnen in Utrecht. Ook nodigt de werkplaats u uit om mee te denken over de toekomst van de AWTJ Utrecht. Wat zijn de belangrijkste thema’s, vraagstukken en kansen als het gaat over het gezond, veilig en kansrijk oproeien en opvoeden van de Utrechtse jeugd? Kijk voor meer informatie op de website van de werkplaats.
Symposium Regionaal Leernetwerk Jeugd: ‘Ruimte geven voor regie aan jongeren: (hoe) doe jij dat?’
Op weg naar volwassenheid is de ontwikkeling van autonomie voor alle jongeren van groot belang. Een goede balans vinden tussen autonomieontwikkeling en het beschermen van jongeren is echter niet eenvoudig. Wat vraagt dat van ouders, professionals en jongeren zelf? Kom op 17 oktober naar de interactieve leermiddag over dit onderwerp die het Regionaal Leernetwerk Jeugd Rotterdam, verbonden aan de werkplaats ST-RAW, organiseert. Jongeren laten tijdens deze bijeenkomst aan u zien hoe zij zelf over autonomie denken. Meer weten en u aanmelden? Kijk dan hier.
Symposium Zorg voor de Jeugd 2040
Sensortechnologie, big data, onderzoek naar hersenen… Hoe ziet, tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen, de zorg voor jeugd eruit in 2040? En hoe innoveren we dan? Tijdens het symposium Zorg voor Jeugd 2040, dat de AW SAMEN samen met NeurolabNL op 8 november in Den Haag organiseert, wordt de context van de zorg voor jeugd in 2040 geschetst: het toekomstbeeld van de maatschappij. Het doel van de bijeenkomst is te komen tot een toekomstbeeld van de zorg voor jeugd waaraan we gericht kunnen werken. Voor meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden kijkt u hier.
Film en conferentie: De schaduwkanten van het ouderschap
‘Gewoon’ praten over het grootbrengen van kinderen in de relatie met veiligheid doen we niet gemakkelijk. Het is misschien zelfs wel taboe om te praten over de complexiteit van opvoeden en de dingen die daarin misgaan. Om dit taboe te doorbreken, heeft de werkplaats C4Youth de film ‘De schaduwkanten van het ouderschap’ gemaakt. In de film komen ouders aan het woord die hun worstelingen met de moeilijke kanten van hun ouderschap delen. De film gaat op 15 november in première in Groningen tijdens de aftrap van de Week tegen de Kindermishandeling. Lees hier meer over de conferentie en film ‘De schaduwkanten van het ouderschap’.
Afsluitend AWTJF-Congresfestival
Op donderdag 21 november organiseert de AWTJ Friesland in Leeuwarden het Congresfestival rondom het Peer School Support Project en de Dialoogtafels. Op dit congresfestival bespreekt de werkplaats op een interactieve manier de resultaten van de AFWTJ-projecten met de deelnemers en is er aandacht voor verschillende good practices vanuit het land. Wilt u meer weten over hoe onderzoek in de praktijk in zijn werk gaat en over de resultaten uit de werkplaats? Noteer dan dit congres in uw agenda en kijk hier voor meer informatie.