Bouwen aan vertrouwen voor een Vreedzame Wijk
‘Samenleven kan je leren’ en dit lijkt in de huidige gepolariseerde samenleving urgent en belangrijk. Daarom nodigt het Leernetwerk Jeugd Utrecht samen met de Kenniswerkplaats Jeugd Utrecht Stad je uit om tijdens een oogstdialoog mee te denken over hoe je daar als (toekomstige) jeugdprofessional aan kunt bijdragen.
Maartje van Dijken, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut, promoveerde in maart van dit jaar op de succesfactoren van het programma ‘De Vreedzame Wijk’. Tijdens de oogstdialoog wordt je meegenomen in haar belangrijkste conclusies. Zo ontdekte ze de betekenis van onderling vertrouwen. Vertrouwen tussen wijkbewoners, maar ook tussen wijkbewoners en professionals. En dat is nu net waar het vaak aan schort. Vertrouwen win je door het te geven. Door op een gelijkwaardige manier met ouders samen te werken vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het geluk van de kinderen in de wijk. Dat klinkt mooi maar is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Ouders hebben in hun relatie met professionals vaak het gevoel dat hun ervaringskennis niet volledig op waarde wordt geschat. Te vaak voelen ze zich niet gehoord, niet gezien en niet serieus genomen. Jeugdprofessionals lijken te denken dat zij de opvoedexpert zouden moeten zijn. Zij zijn er immers voor opgeleid.
Oogstdialoog
In deze oogstdialoog wordt onderzocht hoe je kan bouwen aan vertrouwen door elkaar echt serieus te nemen, daadwerkelijk gelijkwaardig samen te werken en zo bij te dragen aan veilige vreedzame wijken waar kinderen kansrijk kunnen opgroeien.
Na een korte presentatie van Maartje wordt in kleine groepjes doorgepraat aan de hand van de vragen:
- Wat zijn jouw concrete ervaringen met het bouwen aan vertrouwen? Wat werkt?
- Wat staat vertrouwen in de weg?
- Wat zou er nader onderzocht moeten worden?
Wanneer?: Maandag 13 januari 2025
Tijd: 15:30 uur – 17:00 uur
Locatie: Online in MS Teams
Bekijk het aanmeldingsformulier voor meer informatie en aanmelden.