Normaliseren in de context van een veranderende GGZ
‘We moeten terug naar een maatschappij waarin er weer meer variatie wordt geaccepteerd, want de norm van de maatschappij is te strak geworden.’ Dat is de oproep van Bas Rodijk en Bert Wienen, verbonden aan de kenniswerkplaats Samen Normaliseren in IJsselland, in de podcast ‘Hoe de GGZ verandert’. Wanneer de maatschappelijke norm steeds strakker wordt, zullen er steeds meer jeugdigen en volwassen buiten die norm vallen. Een psychiatrische diagnose kan steun bieden, maar helpt het ook op de langere termijn?
In deze aflevering interviewt Carlijn Welten Bert Wienen en Bas Rodijk. Wienen is een bevlogen en inspirerende onderzoeker die zich al jaren bezighoudt met en inzet voor dit thema. Hij vindt dat we weer meer naar de context moeten kijken in de jeugdzorg, de GGZ en op scholen, en minder moeten inzoomen op het kind. Bas Rodijk heeft vanaf zijn 4e levensjaar uitgebreide ervaring in de psychiatrie en de jeugdzorg en werd vrijwillig uit huis geplaatst. Nu zet hij zijn eigen ervaring in als projectleider van de werkplaats Samen Normaliseren
In de podcast ‘Hoe de GGZ verandert‘ interviewt oud-hockey-international en aankomend jeugdpsychiater en systeemtherapeut Carlijn Welten hoogleraren, ervaringsdeskundigen, lotgenoten, bevlogen onderzoekers, ouders, projecten en instellingen. ‘Er verandert al heel veel in de ggz’, zegt Carlijn. ‘Met deze podcast hoop ik op een toegankelijke manier veel mensen te inspireren en te laten zien hoe we al aan het veranderen zijn, zodat we die beweging met zijn allen kunnen doorzetten.’ De podcast bestaat uit 10 afleveringen.