Datum publicatie: 17 juli 2019

Vlog AWTJ ADHD en Druk Gedrag: Wat te behandelen bij ADHD?

Wat te behandelen bij ADHD? Dat lijkt een eenvoudige vraag: de ADHD-symptomen natuurlijk! Maar is dat wel zo? Patrick de Zeeuw, psycholoog bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, beantwoordt deze vraag in een vlog.

De Zeeuw legt uit dat bij veel kinderen met een ADHD-diagnose het niet zozeer het drukke, impulsieve en ongeconcentreerde gedrag is dat voor lijdensdruk zorgt bij ouders en kind, maar eerder sociaal-emotionele problemen die het gevolg zijn hiervan. Uit onderzoek blijkt dat gedragstherapeutische behandelingen er niet goed in slagen de symptomen van ADHD weg te nemen, maar wel heel goed werken als het gaat om het aanpakken van die sociaal-emotionele problemen. “Als het over gedragstherapeutische behandelingen gaat is de vraag niet zo zeer ‘werkt het?’, maar ‘waarvoor wil je dat het werkt?'”, concludeert De Zeeuw.

Verassende vlogserie

De vlog maakt deelt uit van de vlogserie van de Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag. In deze serie geven wetenschappers antwoord op vragen die bij veel ouders en/of kinderen met druk gedrag leven. Zo leveren de vlogs verschillende interessante invalshoeken op ten aanzien van druk gedrag en ADHD.

Deskundigen en hulpverleners zijn het niet altijd met elkaar eens over de oorzaken en beste behandeling van ADHD. In de Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag zitten experts met verschillende standpunten. In deze vlogserie hebben deze experts met elkaar samengewerkt. Deze samenwerking is een ander mooi resultaat van de vlogserie en zou kunnen bijdragen aan meer begrip voor elkaars standpunten.

De vlog van Patrick de Zeeuw bekijk je hier.