Datum publicatie: 8 februari 2019

Vlog AWTJ ADHD en Druk Gedrag: waarom zijn kinderen met ADHD vaak impulsief?

Hoe komt het dat kinderen met ADHD vaak impulsief gedrag kunnen vertonen? Op deze vraag geeft Sebastiaan Dovis (Youz & Universiteit van Amsterdam) antwoord in de derde vlog van de Academische Werkplaats ADHD en Druk Gedrag. In het filmpje bespreekt hij een theorie die de link kan verklaren en geeft hij praktische tips om kinderen te ondersteunen.

Impulsief gedrag als strategie

Impulsiviteit van kinderen met ADHD kun je goed terug zien in de klas. Ze zijn bijvoorbeeld sneller geneigd om voor hun beurt te praten of de leraar in de rede te vallen. “Onderzoek laat zien dat dit soort gedragingen veroorzaakt kunnen worden door een zwakker werkgeheugen”, vertelt Sebastiaan in de vlog. “Het werkgeheugen is het vermogen om informatie voor een korte periode vast te houden en deze informatie te bewerken als dat nodig is. Impulsief gedrag lijkt dus een strategie waarmee een kind met ADHD probeert te voorkomen dat het kwijtraakt wat het in gedachten heeft.”

Als voorbeeld geeft Sebastiaan het spelen van een spelletje Monopolie. “Het kost een kind met ADHD vaak meer moeite om zijn strategie in gedachten te houden, zeker als die strategie wordt gedwarsboomd door een zet van een andere speler.”

Een ‘extern’ werkgeheugen

Hoe kun je kinderen met ADHD helpen om zich minder impulsief te gedragen? “Dit kun je doen door hun werkgeheugen te ondersteunen”, legt Sebastiaan uit. “Als een kind je in de rede valt kun je zijn verhaal parkeren door het onderwerp te noteren en aan te geven dat jullie daar straks over verder praten. Een ouder kind kun je een notitieblokje laten gebruiken, zodat hij kan opschrijven wat er in het hoofd opkomt. Een soort ‘extern’ werkgeheugen dus.”

Verrassende vlogserie

De vlog maakt deelt uit van de vlogserie van de Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag. In deze serie geven wetenschappers antwoord op vragen die bij veel ouders en/of kinderen met druk gedrag leven. Zo leveren de vlogs verschillende interessante invalshoeken op ten aanzien van druk gedrag en ADHD.

Deskundigen en hulpverleners zijn het niet altijd met elkaar eens over de oorzaken en beste behandeling van ADHD. In de Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag zitten experts met verschillende standpunten. In deze vlogserie hebben deze experts met elkaar samengewerkt. Deze samenwerking is een ander mooi resultaat van de vlogserie en zou kunnen bijdragen aan meer begrip voor elkaars standpunten.