Datum publicatie: 2 december 2020

Kennisvoucher: triage-instrument RISQ-SV

Meteen het juiste bieden en doen is beter én goedkoper dan starten met de lichtste vorm van hulp en deze bij noodzaak zwaarder te maken. De RISQ-SV helpt bij het screenen op mogelijke risico’s en brengt de hulpvraag van de jongere in kaart. Wil jij als jeugdprofessional dit ook? Vraag een kennisvoucher aan! Bekijk de vlog en lees meer over het instrument

Wat is het?
Academische Werkplaats Transformatie Jeugd ‘Inside Out’ en VIGO hebben een triage-instrument ontwikkeld genaamd de RISQ-SV. De RISQ-SV voorziet in de behoefte naar een praktisch instrument voor zowel ouders, als voor professionals. Het instrument helpt bij het screenen op de mogelijke risico’s voor een jongere en zijn/haar gezin. Als uitkomst wordt een rapport gegenereerd waarin de eerste hulpvraag van de jongere en het gezin op zorgvuldige en onderbouwde wijze wordt weergegeven, waardoor tijdig de juiste expertise kan worden ingezet. De werkplaats helpt je de RISQ-SV binnen jouw gemeente in te zetten op een manier die aansluit bij de organisatie. De voucher kan ingezet worden om de RISQ-SV digitaal beschikbaar te maken, én om samen voorspellingsprofielen te ontwikkelen van effectieve zorg voor de inwoners van je gemeente.”

Wat levert het op?
De RISQ-SV zorgt voor matched care in plaats van stepped care. Meteen het juiste bieden en doen is beter én goedkoper dan starten met de lichtste vorm van hulp en deze bij noodzaak zwaarder te maken. Dit sluit aan bij het actieplan ‘de best passende zorg voor kwetsbare kinderen’ van de VNG (VNG, maart 2019) en de speerpuntenagenda over de residentiële jeugdzorg (NJI, juni 2019). Het gebruik van de RISQ-SV levert minder wachtlijsten op, minder over- en onderbehandeling en zorgt dus voor een betere inzet van beschikbare middelen voor zorg.

Voor wie is het?
De RISQ-SV is een hulpmiddel voor bijvoorbeeld wijkteams en gemeentelijke consulenten die een inschatting moeten maken of het nog mogelijk is een gezin zélf te helpen, ofwel doorverwijzing naar specialistische hulpverlening nodig is.

Waar kan je meer informatie inwinnen?
Neem contact op met Franca Eurlings-Tonnaer via 06-83179241 of francaeurlings-tonnaer@vigogroep.nl en bekijk alvast het filmpje.

Hoe kan je een voucher aanvragen?
Interesse in het RISQ-SV instrument en wil je hiermee aan de slag in jouw organisatie of gemeente? Neem dan contact op met de hierboven genoemde contactpersoon en stel gezamenlijk een aanvraag voor een kennisvoucher op. In de subsidieoproep van ZonMw lees je de randvoorwaarden en andere noodzakelijke informatie over het aanvraagproces.