Datum publicatie: 17 september 2021

Promotie Annemarieke Blankestein

Annemarieke Blankestein heeft op 7 september 2021 haar proefschrift verdedigd aan de Radboud Universiteit. Annemarieke is als postdoctoraal onderzoeker  betrokken bij de Regionale Kenniswerkplaats Zuid-Limburg (Trendbreuk). Het werk van Annemarieke gaat over behandelingen die in een gezin plaatsvinden bij adolescenten met ernstige gedragsproblemen, waar ook nog sprake is van een licht verstandelijke beperking, delinquentie of een dreigende uithuisplaatsing.

Annemarieke onderzocht 3 behandelingen:
– multisysteemtherapie (MST) voor adolescenten met een licht verstandelijke beperking (MST-ID)
– een verkort verblijf in de gesloten residentiële jeugdzorg gecombineerd met MST (ThuisBest)
– gezinsgerichte werkvormen in de gesloten jeugdzorg

Haar onderzoek laat zien dat deze behandelingen kunnen helpen bij betere uitkomsten van gezinnen waarin de adolescent ernstige gedragsproblemen heeft. Deze interventies worden echter veel minder vaak ingezet dan zou kunnen. De onderzoeker adviseert om beter te meten of (behandel)uitkomsten blijvend zijn in doelgroepen met complexe problematiek.

Annemarieke voerde dit onderzoek uit voordat zij bij de Kenniswerkplaats Jeugd kwam werken. Het zal duidelijk zijn dat zowel de inhoud als de uitvoering van haar werk naadloos aansluit bij de vraagstukken van de Kenniswerkplaats.