Datum publicatie: 16 oktober 2023

Praatplaat ‘De kracht van samenwerken met de mensen om je heen’

Samenwerken met het sociaal netwerk van gezinnen is belangrijk. Hoe maak je een goede start met die samenwerking? En wat kun je doen om het netwerk betrokken te houden tijdens de hulp? Om professionals én gezinnen hierbij te ondersteunen, ontwikkelden de RKJ Friesland, C4Youth en partnerorganisaties* een praatplaat.

De praatplaat ‘De kracht van samenwerken met de mensen om je heen’ kwam tot stand in co-creatie met jeugdigen, ouders, professionals en onderzoekers. Behorend bij de praatplaat zijn ook reflectievragen opgesteld. De praatplaat en bijbehorende reflectievragen geven concrete handvatten en praktische tips om gelijkwaardige samenwerking met het gezin en de mensen om hun heen vorm te geven.

Met de praatplaat en bijbehorende reflectievragen kunnen professionals zowel in direct contact met gezinnen als tijdens intervisie-, supervisie-, coaching sessies of casuïstiekbesprekingen stilstaan bij vragen als: Weet ik welke mensen bij dit gezin betrokken zijn? Betrek ik de mensen om dit gezin heen bij de hulp? Werk ik echt samen met het sociale netwerk in de hulp aan dit gezin? Voelt dit gezin en het sociale netwerk zich daadwerkelijk gehoord, begrepen en betrokken?

Meer weten of zelf aan de slag?
De praatplaat en bijbehorende reflectievragen vind je hier. Met de tools kun je direct zelf aan de slag kunt in je dagelijks werk.

Voor vragen is het mogelijk om contact op te nemen met Loraine Visscher (projectleider vanuit het Expertisecentrum GMCP/RuG, l.visscher@rug.nl) of Anja Holwerda (senior onderzoeker Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, holwerda.a@jeugdhulpfriesland.nl).

*De praatplaat is ontwikkeld in het kader van een ZonMw project door het Expertisecentrum Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen/RuG, de Kenniswerkplaats Jeugd FrieslandWindesheim Lectoraat JeugdJimmy’s LeeuwardenC4YouthStjoer en Zorgbelang Groningen.