Datum publicatie: 17 februari 2022

De zoektocht naar veerkracht

Als we over ‘veerkracht’ spreken, waar hebben we het dan over? En hoe kan veerkracht bijdragen aan het kansrijk opgroeien en opvoeden? Thaisja Suart is hulpverlener, ervaringsdeskundige en heeft de wens om zelf moeder te worden. Ze nam deel aan de campagneweek van Flevi’s kenniswerkplaats jeugd en ging op onderzoek uit naar wat veerkracht voor haarzelf en voor andere hulpverleners en (toekomstige) ouders betekent.

Veerkrachtig opgroeien
Flevi’s richt zich op veerkrachtig opvoeden en opgroeien in Flevoland en organiseerde onlangs een campagneweek: ‘Een veerkrachtig nieuwjaar’. Middels verschillende workshops, lezingen, een miniconferentie en een fototentoonstelling konden deelnemers kennismaken met de verschillende dimensies van veerkracht.

Veerkracht is ook een thema dat terugkomt in het leven van Thaisja: zowel in haar werk als jongerenconsulent als in het project Koplopers waarbij zij deel uitmaakte van het ervaringsdeskundige jongerenteam. Het team leerde kwetsbaarheid om te zetten in kracht en gaf andere jongeren met psychische kwetsbaarheid een stem die voorbij gaat aan stigma’s. Hiervoor ontvingen Thaisja en haar collega’s een ZonMw Parel.

Zoektocht
Tijdens de campagneweek van Flevi’s leerde Thaisja vanuit verschillende perspectieven naar veerkracht te kijken. Zowel als hulpverlener als toekomstige ouder heeft de ervaring haar veel inspiratie en nieuwe inzichten opgeleverd. Thaisja: ‘Ik ben meer te weten gekomen over de verschillende vormen van ondersteuning voor kinderen tijdens de eerste 1000 dagen. Het mooiste was om te zien dat de hulpverlening zich nu vooral richt op het ondersteunen van mensen in het proces om in hun eigen kracht te staan.’

Maar wat betekent veerkracht nu eigenlijk? Een definitie die bij Thaisja is blijven hangen is dat veerkracht het vermogen is om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar je oorspronkelijke positie; juist ook om doorgroeivermogen. ‘Maar veerkracht is ook een zoektocht’, zegt Thaisja. Die zoektocht probeerde ze te vatten in spoken word: een poëtische voordracht die zij tijdens het minifestival van Flevi’s ten gehore heeft gebracht. De tekst kun je hier teruglezen.

Meer weten?
Flevi’s kenniswerkplaats zet de zoektocht naar veerkracht voort in de komende jaren. Dit doet ze middels 3 kennislijnen: De eerste 1000 dagen, Voor mijn kind wil ik het anders en Interdisciplinaire samenwerking. Wil je Flevi’s hierin volgen? Bekijk de website, of neem contact op met coördinatoren Sharon Stellaard en Charlotte Vissenberg.