Datum publicatie: 2 maart 2023

Betrekken van het sociaal netwerk bij hulp aan gezinnen met complexe problemen

Het sociaal netwerk speelt een belangrijke rol in de hulp aan gezinnen met complexe problemen. Toch vinden hulpverleners het vaak moeilijk om het sociale netwerk te betrekken bij de hulp. RKJ Friesland ging daarom in gesprek met jongeren. Om van hen te horen wat ze belangrijk vinden bij het betrekken van het sociaal netwerk bij de hulpverlening.

In een implementatieproject ontwikkelt de RKJ Friesland 2 workshops voor professionals die werken met gezinnen met complexe problemen. Dit doet de werkplaats samen met verschillende partners, zoals Expertisecentrum Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen, ExPex Friesland/Stjoer en collega-werkplaats C4Youth. De workshops worden ontwikkeld op basis van bestaande kennis en in nauwe samenwerking met jongeren, ouders en professionals. In deze context ging de RKJ Friesland het gesprek aan met jongeren.

Do’s en don’ts bij het betrekken van het sociaal netwerk
Tijdens het gesprek vertelden de jongeren wat hulpverleners vooral wel en vooral niet moeten doen bij het betrekken van het sociale netwerk bij de hulpverlening. Dit deden ze aan de hand van 4 thema’s:

  1. Bespreken wat familie, vrienden en anderen kunnen doen tijdens de hulp.
  2. In kaart brengen van belangrijke vrienden en familie.
  3. Benaderen van vrienden en familie om mee te helpen.
  4. Samen kijken wat familie en vrienden kunnen doen als de hulp gestopt is.

Benieuwd naar de belangrijkste inzichten? Lees ze in deze factsheet.